Kahve çekirdekleri;
Güney-Orta Amerika ve Afrika başta olmaz üzere, Karayipler ve Asya gibi birçok bölgede yetiştiriliyor. Yetiştiği alanların genişliğine bakıldığında birçok kahve çekirdeği çeşidi olduğunu düşünebilirsiniz ancak 3. nesil kahvecilerde karşımıza çıkan bu çeşit çeşit kahvelerin temeli 4 ana çekirdeğe dayanıyor. Bunlar Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa. Gelin bu çekirdekleri yakından inceleyelim
Arabica
Dünyadaki üretim miktarının %75’ini oluşturan Arabica sınıfı kahveler, oldukça geniş bir alanda üretiliyor. Arabica çekirdeklerin üretimi için özellikle Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya tercih ediliyor. Tabii bu çekirdeğin yetiştiği alanların 600 metreden yüksekte olması şart! Türk kahvesinin çekirdeğinin de kökeni olan Arabica, oldukça hassas bir kahve bitkisi. Bu nedenle yetiştiği bölgenin topraklarında bulunan meyve ve baharatlardan kolayca etkileniyor. Yani Arabica kahvelerin birbirinden bu denli farklı olmasının altında bu neden yatıyor. Yoğun bir bakım gerektiren Arabica çekirdekler, diğer çekirdek türlerine göre de daha pahalı
Robusta
Büyük bir üretim yüzdesine sahip olan bir diğer çekirdek çeşidi ise Robusta. Batı ve Orta Afrika, Güneydoğu Asya ve Brezilya’da yetiştirilen Robusta çekirdekleri; oldukça yaygın bir üretime sahip. Bu nedenle çok daha kolay ulaşılabiliyor. Robusta bitkileri, Arabica bitkilerine göre çok daha dayanıklı. Bu nedenle hazır kahvelerde sık sık kullanılıyor. Bunlara ek olarak Robusta çekirdekleri Arabica’ya göre 1.5 kat daha fazla kafein içeriyor. Yani Robusta çok daha güçlü bir çekirdek çeşidi. Bu durum da Robusta’yı daha uygun fiyatlı bir seçenek haline getiriyor.
Liberica
Bilinirliği Robusta ve Arabica’ya göre daha az olan Liberica çekirdekleri, Filipinler’de oldukça kısıtlı bir alanda yetiştiriliyor. Diğer çekirdeklere göre daha iri olan Liberica çekirdekleri, günümüzde pek fazla tercih edilmiyor. Yavan bir lezzete sahip olan Liberica, oldukça isli bir aromaya sahip.
Excelsa
Aslında Liberica’nın bir alt türü olan Excelsa, günümüzde Liberica’dan ayrı bir çekirdek olarak sınıflandırılıyor. Güneydoğu Asya’da yetiştirilen bu çekirdek, diğer türlere göre çok ama çok yoğun bir aromaya sahip. Bu nedenle harman kahvelerde aromayı güçlendirmek için kullanılıyor.
3.nesil kahvecilerde sık sık karşımıza çıkan Etiyopya, Guatemala, Kolombiya ya da Honduras gibi kahve çekirdeği çeşitleri aslında yukarıda anlattığımız 4 ana çekirdekten üretiliyor. Yani bu çeşitler için başlı başına bir kahve çekirdeği dememiz pek de mümkün değil. Örneğin sık sık karşılaştığımız Guatemala aslında Arabica ve Robusta çekirdeklerinin birleşiminden üretiliyor.